W Europie coraz częściej można się spotkać z osobami, które nie spożywają mięsa oraz wyrobów mięsnych. Z jednej strony wegetarianizm jest postrzegany jako moda, a z drugiej sami weganie mówią, że to coś więcej, ze to styl życia. Zwolennicy rezygnacji z potraw mięsnych , próbują przekonać pozostałych mięsożerców do rezygnacji z konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego. Można zauważyć, że do tej diety przekonuje się co raz większa grupa społeczeństwa. Nie można jednak pochopnie podejmować decyzji. Przed tym warto się zastanowić, czy przejście na wegetarianizm nie narobi więcej szkody jak pożytku.

Niewątpliwe zalety.

Życie według zasad wegetarianizmu ma swoje niewątpliwe zalety. Rezygnacja z mięsa i wyrobów zwierzęcych może mieć znaczenie na zapobieganie licznym chorobom, związanym najczęściej z układem trawienia oraz układem krążenia. Rzadziej więc będzie można spotkać wegetarianina, który będzie chorować na nadciśnienie, na miażdżyce, czy też na nowotwory jelita, żołądka czy też trzustki. Jak podają źródła medyczne, rzadziej również zwolennicy wegetarianizmu mają problemy z pęcherzykiem żółciowym, wszelkimi zaparciami, zapaleniem wyrostka robaczkowego , czy też cukrzycę, czy też cierpią na otyłość. Naukowcy również zauważyli, ze zwolennicy diety roślinnej wolniej się starzeją, szczególnie widać po skórze, która jest bardziej sprężysta oraz po włosach, które maja mniejsze tendencje do wypadania. Niewątpliwym powodem lepszego zdrowia wegetarian jest fakt, że poprzez swoją dietę dostarczają do organizmu większe ilości beta-karotenu, selenu (działa zbawiennie na włosy i skórę), cynk oraz inne makroelementy takie jak kwasy omega 3, błonnik pokarmowy i wiele innych. Osoby, które przeszły na dietę wegetariańską twierdzą również, że po przejściu poprawił się ich stan umysłu. Jak określają stał on się bardziej sprawny, umiejętność kojarzenia weszła na wyższy poziom. Artyści, oraz ludzie związani ze sztuką kreatywnością uważają, że dieta wegetariańska sprawiła iż polepszyły się również doznania duchowe. Wskazując zalety wegetarianizmu nie sposób pominąć fakt, że na rynek trafia co raz więcej mięsa, które zawiera różnego rodzaju środków farmaceutycznych w tym również antybiotyki. Jak alarmują lekarze, jedzenie tego rodzaju mięsa powoduje uodpornienie się na działanie antybiotyków. Wegetarianie nie mają tego problemu, gdyż nie jedzą w ogóle mięsa, a rośliny trafiające na ich stół w większości przypadków pochodzą z upraw bio.

Nie wszystko złoto?

Ci sami lekarze, którzy wychwalają wegetarianizm ostrzegają, ze zanim podejmie się decyzję o przejściu na tą dietę, to warto się zapoznać z minusami tej diety. Jak to mówili starożytni, nie ma róży bez kolców. Tak jest i w tym przypadku. Najczęstszym błędem popełnianym przez osoby, które rezygnują z diety mięsnej, na rzecz roślinnej jest to, że nic więcej nie zmieniają. Może to spowodować, że dieta będzie pozbawiona białka, żelaza czy też niektórych witamin. Człowiek potrzebuje zróżnicowanej diety, która zapewni wszystkie makro i mikroelementy. Nie można jednak twierdzić, że dieta pozbawiona mięsa nie może ich zapewnić. Cała trudność polega jednak na tym, by umiejętnie ułożyć dietę. Niestety w naszych warunkach ułożenie menu diety wegetariańskiej, która będzie kompletna jest znacznie utrudniona. Weganie powinni w swojej diecie przede wszystkim zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego roślinnym zawartym głównie w roślinach strączkowych. Dieta wegetariańska nie jest również polecana niektórym osobom, pośród których wymienia się dzieci i młodzież z uwagi na fakt, iż potrzebują pełno wartościowej diety zróżnicowanej zawierającej również mięso i produkty zwierzęce, kobiety w ciąży czy też osoby starsze.